15 Ağustos 2014 Cuma

Monochroma İncelemesi

Leave a Comment
Steam Tanım: Monochroma hikaye bazlı bir platform oyunu.Bir distopyada çocuk olmak, ona ihtiyaç duyan bir kardeşle beraber büyümek, engelleri aşmak ve türlü bulmacalar çözmek üzerine kurulu bir oyun.



1950'li yıllarda alternatif bir distopyacı durumda olan Set, Monochroma'da kötü bir şirket tarafından işlenen korkunç bir suça şahit bir çocuğun hikayesini ve kardeşi anlatır. Narratively kardeşler zulmünden  dünyayı kurtarmak için son şeytani akıllı bulmaca'da ilerlemek için birlikte çalışmak zorunda, metin veya sözlü anlatımla, Monochroma, derin, görsel, zihinsel ve duygusal eki sunmaktadır .

Oyun Hakkında :



Monochroma Sinematik Fragman


Monochroma Oyununun Fragmanı





Steam Oyun Hakkında 2 Adet  İnceleme

Uzunca bir süredir beklediğimiz bir oyundu Monochroma. Biz de varız dedi sevindik. Geliyoruz dedi yanındayız dedik. Ve sonunda geldi ve bağrımıza bastık. Monochroma birbirine bağlı iki kardeşin yaşam mücadelesi verdiği bir öyküyü anlatıyor. En başta küçük kardeş yürüyemeyecek hale geliyor ve ağabey olarak biz de onu korumaya çalışıyoruz. 

Oyunumuz bir platform oyunu. Bulmacalar, kardeşimizi de koruyup taşıdığımız için bu yönde işliyor. Platform oyunlarında kendimiz harici bir başka etken daha var ise bulmacaların zor olacağını düşünebiliriz ancak Monochroma'da çok zor bulmacalara pek rastlamıyoruz. Bunun kasıtlı olarak yapıldığını farkettim çünkü oyun bize mücadeleden çok bir serüven yaşatma amacını taşıyor.

Grafiksel olarak söz etmek gerekirse, oyun üzerinde çokça uğraşıldığı anlaşılıyor. Siyah ve beyazın tek renk kırmızıyla birleştiği, mantığını da oyunu oynarken kavrayabileceğiniz bir palet kullanılmış. Issız alanlardan şehir içlerine, kereste fabrikalarından uçuk kaçık mekanlara kadar herşey detaylıca kurgulanmış. Mekanların dizaynı ve bolluğu oyunu daha oynanabilir kılıyor ancak açıkçası o muhteşem 2.5D arka planlara karakterlerin pek yakıştığını söyleyemeyeceğim. Aslında grafiksel anlamda göze batan yanlış bir şey yok denebilir fakat karakter animasyonları reflekslere iyi tepki veremiyor. Biraz hantal kalıyor diyebilirim. Bunların yanında oyun için ufak tefek bug'lar da belirdiği zaman canınızı bulmacalardan daha fazla sıkıyor. 

Kontroller konusundaki bu hantallığın yanında bir de oyunda şuan gamepad desteği bulunmamakta. Sanıyorum ki bazı uyuşmazlıklar sonrası gelecek güncellemelere kadar kaldırılmış. Bu güncellemelerin oyunun mekaniğini de bir nebze olsun düzeltmesini umuyorum ve bu tarz oyunlar gamepad'siz olmaz diyorum. 

Ses ve müzikler gayet başarılı. Oyunun atmosferi gereği karakterler konuşmuyor ancak müzikler sayesinde çok hoş bir ambiyans oluşuyor. Oyun harici bile açıp dinlenesi bu müzikler Eskişehir'de kurulmuş 'Gevende' adlı grubun eseri. 

Oyunu görenler hemen ilk iş olarak Limbo'ya benzetiyorlar. Ben de hemen o konuya değinmek istiyorum. Evet, açıkçaksı grafiksel anlamdan mekaniksel anlama kadar çokça benziyor ve hatta aynı bulmacalara bile rastlamak mümkün ancak Monochroma bunu düzgün bir şekilde yapıyor. Sadece tek bir oyundan değil, Limbo'dan tutun da Batman Arkham Asylum'daki bir bulmacadan bile esinlenildiği göze çarpıyor. Tüm bu esinlenmeler oyunun kendine has bulmacaları, atmosferi ve konusuyla birleşince herhangi bir oyunun kopyası olmadığı anlaşılıyor. 

Eksi sayılabilecek bir noktası da oyunun biraz kısa olması. Bir çırpıda oturup bitirebileceğiniz bir oyun. Ancak oyunda bazı gizli mekanlarda toplayabileceğiniz çiçekler vs. bulunmakta. Bunların hepsini bulmak ve görsellik adına tekrar oynayabileceğiniz bir oyun.

Sonuç olarak, tüm objektifliğimle, Monochroma başarılı bir oyun. Milli duygularımla ise 'Karanlıkta bir umut ışığı' Monochroma.
 Steam İnceleme 2

Daha oyunun en başında sizi sıcak şekilde kucaklayan, atmosferiyle oyuna olan ilginizi maksimuma çıkaran, son zamanlardaki Türk oyun sektörünün gelişen yüzü olan Monochroma, gerçek bir öykü ve serüven tadında bir oyun olmuş. Oyun içindeki renk paleti ise oyunun ilerleyişiyle çok uyumlu şekilde seçilmiş. Oyun içindeki yönlendirmelerle oyuncuyu oyun içinde tutmayı başarıyor. Şu anki fiyatı ise oyunu henüz almayanlar için kaçırılmaz bir fırsat ! Oyunu oynarken karakterler arasındaki uyumu ve yardımseverliği, tüm insani duygularla beraber hissettiriyor oyuncuya..

Nowhere Studios'a, yaptıkları bu şaheser niteliğindeki oyunu biz Türk oyunculara ve dünyaya sundukları için sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yolun açık olsun Nowhere Studios !
                                                   
  
 Oyun Kanalı Muratabigf Monochroma oyunu hakkındaki videosu


STEAM ÜZERİNDEN SATIN ALIN 

 Resime tıklayarak oyunun Steam sayfasına gidebilirsiniz.




0 yorum:

Yorum Gönder